Friday, June 10, 2011

چه نوع سرویس ADSL مناسب شماست؟


چه نوع سرویس ADSL مناسب شماست؟

این روزها که همه شرایط برای رو آوردن به خطوط ADSL فراهم است، سؤال این دانشجو ممکن است سؤال خیلی‌ها باشد:
ببخشيد كه مزاحمتون شدم؛ يه سؤال داشتم در مورد خطوط " Adsl"   آيا قيمتي كه پرداخت ميشه به پهناي باندشم بستگي داره؟ و اينكه پهناي باندو خودمون انتخاب ميكنيم؟و اگر اينطوره من به چه پهناي باندي احتياج دارم كه مناسب باشه؟
http://img.aftab.cc/news/90/adsl.jpg
در مورد انتخاب سرویس ADSL کمی توضیح می‌دهم:
ابتدا عرض کنم که ارائه کنندگان خطوط ADSL در ایران اگر اشتباه نکنم، پنج یا شش شرکت بیشتر نیستند که در واقع سرشاخه‌ها به حساب می‌آید. شرکت‌هایی مثل: شاتل، پارس آنلاین، مبین‌نت، خود مخابرات و ... بقیه ISPها در شهرستان‌ها زیرمجموعه این چند شرکت هستند. یعنی آن‌ها نماینده فروش (Reseller) این شرکت‌ها هستند (هر چند که ممکن است طوری تبلیغ کنند که شما فکر کنید خودشان یک پای اینترنت هستند!).
نکته بعد اینکه قیمتی که یک نماینده می‌گوید با قیمتی که در سایت رسمی این شرکت‌ها درج می‌شود، معمولاً فرقی ندارد، پس با دانستن آدرس سایت شرکت می‌توانید به تمام پلان‌هایی که ارائه می‌کند دسترسی داشته باشید.
گام‌های انتخاب و تهیه یک پلان از سرویس اینترنت پرسرعت:
1- ابتدا تحقیق کنید که کدامیک از این شرکت‌ها در شهر شما نماینده دارند و هر ISP در شهر شما نماینده کدام شرکت است. (به خاطر سیاست‌های بازاریان، معمولاً هر آی.اس.پی فقط یک نماینده در هر شهرستان دارد، چون اگر به جز اولی به دومی هم نمایندگی بدهد، ممکن است اولی قهر کند و سراغ یک آی.اس.پی دیگر برود! سیاست‌های زشتی که البته جزئی از کار و کاسبی شده است!)
ضمناً باید ببینید که آیا خط تلفن شما طوری هست که بشود روی آن ADSL آورد یا خیر؟ کافی‌ست شماره تلفن و منطقه خود را به یک آی.اس.پی بگویید تا بگوید که آن منطقه و آن شماره تلفن قابلیت اتصال به خطوط ADSL را دارد یا خیر.
2- سپس پرس و جو کنید که کدامیک از این شرکت‌ها سرویس بهتری ارائه می‌کنند. از چند نفر که خط ADSL دارند سؤال کنید که قطع و وصل شدن و نحوه پشتیبانی نماینده در شهرتان و همچنین ISP اصلی چطور است.
این ملاک‌ها خیلی مهم‌اند: پشتیبانی، میزان قطع و وصل شدن‌ها، سرعت در روزهای مختلف هفته و در نهایت قیمت.
مثلاً من چند سال است که از شاتل سرویس می‌گیرم و انصافاً بدی ندیده‌ام. پشتیبانی و هزینه و ... هم رضایت‌بخش است. دوستان دیگر هم در بخش نظرات خواهند گفت که از کدام ISP اصلی استفاده می‌کنند و آیا راضی هستند یا خیر.
3- پس از انتخاب ISP بهتر، به سایت رسمی آن مراجعه کنید و ببینید چه پلان‌هایی با چه قیمتی ارائه می‌کند. می‌توانید به سایت آی.اس.پی‌های دیگر هم سر بزنید و مقایسه کنید.
مثلاً شاتل، در این صفحه لیستی از پلان‌های حرفه‌ای و در این صفحه لیستی از پلان‌های ویژه کاربردهای خانگی (Eco=اقتصادی) و قیمت‌هایش را ارائه کرده است.

4- کدام پلان و چه سرعتی به درد من می‌خورد؟

اکثر ISPها این روزها دو نوع سرویس دارند، سرویسی که محدودیتی در میزان ترافیک ماهیانه ندارد و سرویس محدود.
[کلمه پهنای باند متأسفانه به اشتباه در بین مردم رواج پیدا کرده است. پهنای باند تعریف علمی و خاصی دارد که اینجا کاربرد ندارد (پهنای باند یعنی نهایت نرخ انتقال داده بر روی یک رسانه در واحد زمان. مثلاً پهنای باند خطوط دیال-آپ 56kbps است. اما شما نمی‌توانید بگویید پهنای باند خط ADSL مثلاً 128 kbps است! خیر، پهنای باند ADSL خیلی بیشتر از این حرف‌هاست). اگر منظور افراد از کلمه پهنای باند یا Bandwidth میزان سرعت باشد، باید بگویند نرخ انتقال یا bit rate و اگر منظور، میزان حجم مجاز انتقال در یک ماه باشد باید بگویند حجم ترافیک ماهیانه یا حجم انتقال داده‌ی ماهیانه یا monthly data transfer)]
به هر حال، نیاز خودتان را بررسی کنید. آیا مثل من کامپیوترتان دائماً روشن و در حال دانلود است؟ پس حتماً سرویس بدون محدودیت را انتخاب کنید و البته کمی هزینه بیشتر باید بپردازید.
اما اگر نمی‌خواهید خیلی هزینه کنید و در ضمن کار چندانی هم ندارید. مثلاً فقط در حد یک وبگردی ساده و ایمیل زدن و انجام تکالیف دانشگاه و کارهای سبک، خوب، شاید سرویس اقتصادی، مقرون به صرفه‌تر باشد.
پیشنهاد من انتخاب حداقل سرعت 128 است. بیشتر نیاز نیست، کمتر قابل تحمل نیست. (128 را تقریباً 4 برابر سرعت اینترنت معمولی [دیال-آپ] بدانید البته اگر تصور کنیم به طور معمول سرعت دیال آپ 33kbps باشد)
من خودم در این چند سال، ADSL با سرعت 128 داشته‌ام. هیچ مشکل حادی هم در بحث دانلود یا مرور وب نداشته‌ام. البته اگر بیشتر می‌بود، بهتر و انجام کارها سریع‌تر بود، شکی هم نیست، اما اگر منصفانه بخواهیم نگاه کنیم، همین مقدار برای کارهای اکثر کاربران کافی‌ست. (من که یک کاربر تمام عیار در بحث اینترنت به حساب می‌آیم، تمام کارهایم را با همین خط انجام می‌دهم. شما اگر دانشجو یا کاربر خانگی عادی باشید، فکر می‌کنم به هیچ وجه مشکلی نخواهید داشت)
بیایید با هم این سرعت را  بررسی کنیم:
مثلاً همین شاتل، در پلان‌های اقتصادی‌اش نوشته است:
http://img.aftab.cc/news/90/adsl-eco128.png
این یعنی اینکه شما می‌توانید ماهیانه 13.900 تومان بدهید و در مجموع در آن ماه، 3 گیگابایت دانلود داشته باشید. (اگر هزینه یک سال را کامل بدهید، ارزان‌تر می‌افتد: ماهی 7.300 تومان و البته محدودیت دانلود هم بیشتر می‌شود)
این حجم دانلود برای کارهای عادی مثل وبگردی خوب است، اما اگر بحث دانلود کردن نرم افزارها و ویدئوهای حجیم در میان باشد، دو سه  روزه این حجم تمام می‌شود. مثلاً من به طور متوسط روزانه 1 گیگابایت دانلود دارم (که البته بخشی از آن رایگان به حساب می‌آید و جزء ترافیک به حساب نمی‌آید). مثلاً ویدئوی کنفرانس اخیر شرکت اپل، حداقل دو گیگ از این میزان را می‌برد. پس این سرویس برای من در عرض سه روز تمام می‌شود و اگر تمام شد، باید برای هر یک گیگ فضای اضافه که می‌خرم، 5 هزار تومان بدهم! پس برای من اصلاً مناسب نیست. اما اگر قرار بود کارهای عادی انجام بدهم و توقعم را کمتر کنم (و طبیعتاً از زندگی کامپیوتری عقب بمانم) شاید مناسب می‌بود.
(در کل، من سرویس‌های اقتصادی را پیشنهاد نمی‌کنم مگر اینکه واقعاً از نظر هزینه در مضیقه باشید. یا اینکه بخواهید روزها استفاده‌های سبک کنید و شب‌ها دانلود کنید که بعداً توضیح خواهم داد)
اما سرویس 128 بدون محدودیت را ببینید:
http://img.aftab.cc/news/90/adsl-128.png
ماهیانه باید 28000 تومان بدهید، اما خوب، تقریباً هر چقدر خواستید دانلود کنید. (تقریباً به این دلیل که یک قانون "مصرف منصفانه" دارند که اگر از آن حد تجاوز کند دیگر اجازه دانلود ندارید که فکر نمی‌کنم به آن حد برسید. مثلاً من در اردیهشت 90 تقریباً 40 گیگابایت دانلود داشته‌ام و به آن حد نرسیده‌ام)
ISPهای دیگر را هم بررسی کنید، شاید به این نتیجه برسید که آن‌ها منصفانه‌تر قیمت می‌دهند. (نام بردن این آی.اس.پی به معنی تبلیغ آن نیست و انتخاب شما به هیچ وجه به بنده مربوط نیست. بعداً نگویید فلانی گفت این آی.اس.پی بهتر است، اما نبود!!)

5- برای خرید مودم ADSL به چه نکاتی دقت کنیم؟

این موضوع مهمی‌ست! در خرید مودم دقت کنید. حالا که هزینه می‌کنید، یک مارک خوب با امکانات کامل بخرید. مودم‌هایی در بازار هستند که ترکیبی از چهار دستگاه هستند: مودم، روتر، سوئیچ و اکسس پوینت. (روتر که داخل خود مودم پیاده‌سازی شده است این هیچی. در حقیقت مودم ADSL یک نوع Modem/Router است)
شما دیر یا زود به سوئیچ و اکسس پوینت نیاز خواهید داشت، چون ممکن است یک لپ‌تاپ هم بخرید و بخواهید شبکه کابلی تشکیل دهید. پس سوئیچ نیاز دارید (یا ممکن است تلویزیون جدید بخرید که به شبکه وصل می‌شود و از روی کامپیوتر فیلم را بر روی آن نشان می‌دهید. پس سوئیچ لازم است). ممکن است گوشی‌ای بخرید که بخواهید به اینترنت متصل شود، پس Access Point هم نیاز خواهید داشت. (AP یا نقطه دسترسی یا اکسس پوینت، نام دستگاهی است که امکان ارتباطات بی‌سیم در شبکه محلی را فراهم می‌کند)
http://img.aftab.cc/news/90/adsl_modem.jpg
زمانی که من مودم خریدم اگر این نوع دستگاه‌های All-in-One می‌بود، الان مجبور نبودم یک اکسس پوینت و یک سوئیچ جداگانه بخرم.
پس، مودمی بخرید که اولاً سوئیچ و اکسس پوینت هم باشد. ثانیاً از یک شرکت مشهور مثل D-Link ،Linksys ،Asus یا شاید سیسکو باشد. (من مودم Asus دارم و اکسس پوینت و سوئیچ D-Link. بقیه دوستان هم لطفاً در بخش نظرات بگویند که چه مودمی دارند و آیا تأیید می‌کنند یا خیر؟)
مواظب باشید که مودمتان هر دو نوع اتصال USB و شبکه را پشتیبانی کند (که این روزها فکر می‌کنم همه پشتیبانی می‌کنند). در اولین روزها، آی.اس.پی به من یک مودم داد که فقط USB را پشتیبانی می‌کرد. دائم قطع و وصل می‌شد! با کوچک‌ترین نوسان برق، ریست و اتصال، قطع می‌شد. من پس دادم و این یکی را گرفتم.

- حواستان باشد که ISP حق ندارد شما را اجبار کند که از مودم مورد نظر آن‌ها استفاده کنید!

مثلاً یکی از دوستان می‌گفت مخابرات فقط اجازه می‌دهد از مودم خودش استفاده کنید! اگر اینطور باشد یک تجاوز آشکار به حقوق مصرف کننده است!
معمولاً مودمی که یک آی.اس.پی پیشنهاد می‌کند، برای او سود دارد نه برای شما!

6- هزینه‌های نصب؟

شاید برای اولین بار، نیاز داشته باشید که آی.اس.پی برایتان راه‌اندازی کند. اما اگر یک نفر متخصص در فامیل دارید، می‌توانید از او کمک بخواهید و هزینه‌های نصب را کاهش دهید. در کل، کار بسیار ساده‌ای است. شاید بد نباشد جزوه «اصول کابل کشی» که دانشجویان از کلاس‌های بنده تهیه کرده‌اند را از اینجا دانلود کنید و بخش پیکربندی مودم ADSL را مطالعه کنید. ممکن است بتوانید با آن راهنما گلیمتان را از آب بیرون بکشید. البته بهتر است بار اول از متخصص آی.اس.پی‌تان کمک بگیرید)

7- نکات بعد از خرید؟

بعد از اینکه قرارداد بستید آدرس کنترل پنل اکانتتان را بگیرید. سایت رسمی هر آی.اس.پی یک کنترل پنل دارد که از آنجا می‌توانید میزان مصرف یا باقیمانده و خیلی مسائل مرتبط با اکانتتان را ببینید. (پرداخت آنلاین مبلغ شارژ ماهیانه، تغییر پسورد و ... هم جزئی از گزینه‌ها هستند)
معمولاً شب‌ها ساعت 1 تا 7 صبح، دانلود کردن رایگان است. پس دانلودهای سنگین خود را به این ساعات موکول کنید. با استفاده از نرم افزارهایی مثل Free Download Manager می‌توانید Schedule بدهید که فلان ساعت دانلود را شروع کند و فلان ساعت پایان دهد.
هر چند صرفه‌جویی خوب است، اما اگر دانلودی در راستای مسائل علمی دارید، مهم نیست، کامپیوتر را روشن بگذارید تا صبح دانلود کند. اگر به کامپیوتر شما مثل کامپیوتر من، چهار هارد یک ترابایت و چندین دستگاه جانبی هم متصل باشد و یک شبانه روز (24 ساعت) روشن باشند، حتی در همین شرایط که یارانه‌ها برداشته شده است، به ازای آن 24 ساعت، فقط 2500 ریال (250 تومان) هزینه برق آن است. پس نگران هزینه نباشید. (برای شما شاید 200 تومان هم نشود)
به سایت‌هایی مثل p30download و mihandownload و... بروید و تا می‌توانید دانلود کنید! نوش جانتان :) فیلم‌های مستند و کورس‌های آموزشی مربوط به نرم افزارهای مختلف را دانلود کنید و از نعمت اینترنت لذت ببرید.
اوائل، ممکن است دائم در اینترنت بگردید. مشکلی نیست. فقط مواظب چشم‌هایتان باشید (عینک ضد اشعه بگیرید تا چشم‌هایتان آسیب نبیند) مواظب سلامتی خودتان هم باشید. به مرور خودتان به این نتیجه می‌رسید که باید کمی هوشمندانه‌تر از اینترنت استفاده کنم. اینترنت ADSL مثل یک چاقو است هم می‌توانید با آن خودتان را بیچاره کنید (از درس و زندگی عقب بمانید) و هم مثل یک جراح، با آن چاقو جان یک انسان را نجات بدهید.
امیدوارم هر چه زودتر تمام خانواده‌های ایرانی به خطوط ADSL متصل شوند و فرهنگ استفاده از آن جا بیفتد تا شرایط زندگی بهتر شود ;)
اگر موضوعی از قلم افتاده، در بخش نظرات بپرسید تا من و دیگر دوستان راهنمایی کنیم.
موفق باشید؛
حمید رضا نیرومند

No comments:

Post a Comment